DIY - ako vytvoriť vlastné kŕmidlo pre vtákov

Nadšenci do záhrad a prírody často hľadajú spôsoby, ako podporiť vtáčiu populáciu vo svojom okolí. Ak ste jedným z nich, ste na správnom mieste. Jedným z efektívnych a najmä zábavných spôsobov, ako to dosiahnuť, je totiž vytvorenie vlastného kŕmidla pre vtákov. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako jednoducho si ho vytvoriť a pozrieme sa aj na výhody vytvárania vlastných vtáčích kŕmidiel.

 
 

Výhody vytvárania vlastného kŕmidla

  • Jednoduchá, cenovo dostupná možnosť: vytvorenie vlastného kŕmidla je cenovo výhodnejšie než zakúpenie hotového kŕmidla v obchode.
  • Ekologicky udržateľné: vytvorením vlastného kŕmidla môžete minimalizovať použitie plastových kŕmidiel a prispieť tak k ochrane životného prostredia.
  • Unikátne dizajnové možnosti: zapojte svoju kreativitu a prispôsobte si kŕmidlo podľa vašich predstáv.

Prečo by ste sa do tvorby vlastného kŕmidla mali pustiť čo najskôr? 

Vtáky sú dôležitou súčasťou ekosystému a ich pravidelné kŕmenie im môže pomôcť prežiť aj v období, keď prírodná potrava nie je tak ľahko dostupná. Umožní vám pozorovať rôzne druhy vtákov priamo z vášho okna. Vytvorenie vlastného vtáčieho kŕmidla je užitočné nielen pre vtáky, ale je aj vašim osobným kreatívnym projektom, ktorý môže vašu záhradu či balkón oživiť.

Poďme na to. Čo všetko budete potrebovať?

  • vtáčí zob, ktorý môžete zakúpiť v špecializovaných predajniach pre domáce zvieratká alebo v obchodoch so záhradníckym vybavením
  • kokosový orech
  • vŕtačka či väčší špendlík pre vytvorenie dierok na zavesenie kŕmidla
  • nôž
  • lyžica
  • špagát alebo povrázok
Článok 2

Postup v troch jednoduchých krokoch

1. Príprava - začnite kúpou kvalitného, čerstvého kokosu. Vezmite nôž a opatrne ho v strede rozrežte. Po otvorení následne odstráňte kokosovú dužinu lyžičkou. Toto vnútro môžete nakrájať na menšie kúsky a neskôr ho použiť ako súčasť potravy pre vtákov.

2. Zavesenie kŕmidla - použite vŕtačku alebo špendlík na vytvorenie dierok v kokose. Cez ne následne prevlečte pripravený špagát či povrázok. Potom zviažte ich konce tak, aby ste pripravené kŕmidlo mohli zavesiť na vami vybranom mieste, napríklad na strome či háčiku. Ideálne je, ak je umiestnené v blízkosti stromov či kríkov - tam, kde sa vtáky cítia v bezpečí. Taktiež sa uistite, že kŕmidlo je dostatočne vysoko, aby sa k nemu nedostali iné dravce.

3. Naplnenie kokosového orechu - naplňte kokosový orech semenami alebo granulkami pre vtáky. Môžete použiť rôzne druhy potravy, ako napríklad slnečnicové semienka, hrozienka, arašidy, alebo špeciálnu vtáčiu potravu. Uistite sa, že je kokos dobre naplnený a krmivo z neho nevypadáva.

článok 21

Na záver: životnosť kokosového kŕmidla 

Kokosové kŕmidlo pre vtáky môže vydržať rôzne dlho v závislosti od niekoľkých faktorov, medzi ktoré patrí aj počasie a vlhkosť vzduchu. V priemere by ste sa mohli tešiť na jeho trvanlivosť od jedného týždňa až po mesiac. Je dôležité, aby ste kŕmidlo pravidelne kontrolovali a v prípade potreby ho dopĺňali. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť kokosového kŕmidla, môžete ho umiestniť na chránené miesto, kde bude menej vystavené dažďu a vlhkosti.

Vytvorenie vlastného kokosového kŕmidla pre vtáky je jednoduché a najmä prírodné riešenie na ich kŕmenie. Kokosové kŕmidlo môže byť vynikajúcim prírastkom do vášho záhradného prostredia a priláka vtáky, ktoré ocenia vašu starostlivosť. Je to skvelý spôsob, ako sa spojiť s prírodou a sledovať vtáky pri ich každodenných návštevách. Veríme, že táto kreatívna a ekologická alternatíva vám prinesie radosť a privedie prírodu a život na vašu záhradu.